Predstavljamo “Nit” engleske autorice Victorije Hislop

Ako je knjiga „hrana za dušu“ onda je vrijeme za knjigu. Iza nas je sajam knjige u Sarajevu, a iza nas i je Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Tim povodom odlučili smo na više načina obradovati naše korisnike, i naše buduće korisnike. Naime, putovali smo na sajam i kupili novih naslova za sve uzraste, na zadovoljstvo najmlađih, a onda i onih, dobrih čitalaca koji su nezasitni u iščekivanju nove knjige.

Osim nabavke knjiga, u ponedjeljak smo organizirali besplatno učlanjenje u biblioteku za sve one koji to nisu još učinili. Tako smo dobili novih pedeset osam korisnika na oba odjeljenja.

A šta smo donijeli novo i uložili na naše police?

Odabrala sam za današnje predstavljanje englesku autoricu Victoriu Hislop, poznatu po romanu Ostrvo. S obzirom na to da je dosta korisnika čitalo ovaj roman, i da su mnogi pitali za druga njena djela, na sajmu smo pronašli u izdanju Čarobne knjige njen novi roman koji nosi naziv Nit.

Prije svega, želim samo da vas podsjetim ko je Victoria Hislop. Studirala je engleski jezik, radila u izdavaštvu, odnosima s javnošću i kao novinarka prije nego što je postala romanopisac. Njen prvi roman, Ostrvo, osam nedjelja uzastopno zauzimao je prvo mjesto na listi najprodavanijih broširanih knjiga Sundey Timesa i prodat je u više od miliona primjeraka širom svijeta. Učestvovala je pri pisanju scenarija za televizijsku adaptaciju romana Ostrvo u Grčkoj. Za taj roman 2007. dobila je nagradu, a njen drugi roman Povratak, također je bio na samom vrhu ljestvica popularnosti. Roman Nit je proveo devet nedjelja na spisku bestselera Sundey Timesa i široko je prihvaćen i hvaljen. Njene knjige prevedene su na više od dvadeset pet jezika.

Dakle vrijeme je za lagano štivo, po mogućnosti bestseler, ali opet za nešto iz čega ćete nešto i naučiti.

Victoria Hislop je u jednom intervjuu rekla da ne izmišlja priče.

Victoria Hislop svojim trećim romanom  Nit opet odlazi u Grčku, darujući nam još jedan komadić izgubljene historije Mediterana.

Dimitri Komninos rođen je 1917., na dan kada je veliki požar poharao Solun, grad u kojem su jedni uz druge stoljećima živjeli kršćani, židovi i muslimani. Ali svijet u kojem će Dimitri rasti, onaj koji će izrasti na zgarištu staroga grada, bit će drugačiji; podijeljen ratom, nepovjerenjem, mržnjom. Pet godina poslije, pred turskom vojskom, Katerina je prisiljena napustiti svoj dom u Maloj Aziji i pobjeći u Grčku. Ratni haos uzet će joj majku, a nju smjestiti na barku koja će je odvesti prema nepoznatom, prema sudbini neraskidivo povezanoj s Dimitrijevom, i sudbinom Soluna… 

Nit Victorije Hislop ispletena je od grčke historije i onoga što nas spaja bez obzira na rasu, vjeru i vrijeme u kojem živimo – ljubavi, hrabrosti i odanosti.

Nit” je pravi primjer sage koja obara s nogu svojim sjajnim detaljima o burnom razdoblju grčkehistorije. Oni koji su zavoljeli “Ostrvo“, fantastičan bestseler Victorije Hislop, oduševit će se i ovim romanom. Romansa, no istodobno i triler, ali i refleksija o tome kako je Grčka postala ono što je danas. Pravi historijski roman, vješto ispričan, od provjerene majstorice i sve upakovano u ljubavnu priču. A ovo je ljubavna priča  koja traje, i nažalost, prepoznatljiva je i na ovim prostorima i u ovim vremenima.

Kritičari o romanu kažu sljedeće:
„Vrhunsko pripovedanje… nalik na tapiseriju čije su sve niti pažljivo utkane, tako da tvore slojeve istorije i veza medu ljudima, uz smenu prošlosti i sadašnjosti.“ – Sunday Express

„Podsticajno, neobično i neustrašivo… na temelju stvarne istorije, zamršene i kontroverzne, što romanu daje ozbiljnost.“ – Independent

„Zanimljivo i pitko… Hislopova odlično pripoveda ovu interesantnu i burnu pripovest o istoriji Soluna, protkanu pojedinacnim ljudskim sudbinama.“ – Spectator

Podaci o knjizi preuzeti sa Interneta i iz knjige.

JU Javna biblioteka "Alija Isaković" Gradačac - www.bibliotekagradacac.ba © 2015 Frontier Theme