Svečano otvoreni „Kikićevi susreti“

?

?

Sinoć u gradskom parku u Gradačcu otvorena je književna manifestacija „ Kikićevi susreti“. Ceremoniji otvaranja prethodilo je  niz stručnih skupova, promocija knjiga, izložbi i drugih kulturnih sadržaja, a samu manifestaciju  uveličali su učenici JU MSŠ „Hasan Kikić“ izvedbom umjetničkog kolaža „Antiratni krik“. Prisutnim gostima obratila su se  Šejla Šehabović,  predsjednica Izvršnog odbora „Kikićevih susreta“  i Općinski načelnik mr.sci Edis Dervišagić koji je i svečano otvorio književne susrete.

 Naglašeno je da  je književna manifestacija “Kikićevi susreti” ustanovljena  1973. godine sa svrhom razvijanja kulturne djelatnosti i promocije književnog stvaralaštva Hasana Kikića. Ove godine tradicionalnoj književnoj manifestaciji  vraćen je naziv „Kikićevi susreti“. Na prijedlog Službe za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu, općinsko Vijeće Gradačac je odlukom donesenom na posljednjoj sjednici uvažilo preporuke književnika i naučnih radnika BiH. Kako je navedeno u obrazloženju, književnost Hasana Kikića prepoznatljiva je unutar regionalne scene, što gradu koji ima sreću biti dijelom simbolike za koju je vezano njegovo ime daje mogućnost povezivanja sa kontekstom mnogo širim od bosanskohercegovačkog. Tragična sudbina Hasana Kikića čini ga, pored potencijala umjetničkog djelovanja, i simbolom otpora fašizmu na ovim prostorima.

U narednim danima planirana je posjeta  pisaca gradačačkim srednjim školama  gdje će se  u amfiteatru  JU MSŠ „Hasan Kikić“ održati sat s književnikom Nijazom Alispahićem, a zatim i nekoliko radionica s učenicima i nastavnicima.

Završna književna večer, planirana je za subotu 28. maja, a pozvani su književnici: Nijaz Alispahić, Mujo Musagić, Ismet Bekrić, Šimo Ešić, Božica Jelušić, Bajruzin  Hajro Planjac, Adisa Bašić, Šejla Šehabović, Lamija Begagić, Jagoda Iličić, Nenad   Veličković, Amir Brka, Enes Kurtović, Goran Simić i Vahid Klopić.

Izvor: Općina Gradačac

JU Javna biblioteka "Alija Isaković" Gradačac - www.bibliotekagradacac.ba © 2015 Frontier Theme