Prodavnica tajni zbirka je pripovijedaka Dine Buzzatija

Poštovani čitaoci želim vam dobar dan. Danas ću vam govoriti o jednom talijanskom piscu starije generacije. Predstavljajući vam beletristiku u većini slučajeva govorila sam o romanu kao književnoj formi. Danas je na redu pripovijetka, za one čitaoce koji zaista vole da čitaju i znaju uživati u tome obradovaće ih ovaj naslov. Prodavnica tajni zbirka je pripovijedaka Dine Buzzatija.

Dino Buzzati rođen 1906. godine u planinskom gradiću Beluno kod Milana u kojem je živio i umro 1972. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Milanu, dajući prednost svojim drugim mnogobrojnim sklonostima. Nikad nije radio kao, pravnik, bavio se novinarstvom i nije ga nikad zapostavio, uporedo pišući i svoja prozna djela. Također je bio pjesnik, dramaturg, autor libreta za opere i veoma dobar slikar.

Novinarsko iskustvo za Buzzatija predstavljalo je neiscrpan izvor za bogatiji umjetnički izraz. Na sebi svojstven način, bogatstvom imaginacije i književnog izraza, u pripovijetkama Buzzati je postigao savršenstvo u predstavljanju svog unutrašnjeg svijeta. Mnogi ga porede sa Kafkom, Gogoljem i Borhesom.

Glavno Buzzatijevo oruđe je bogatstvo imaginacije. Književni izraz nastaje u njemu iz snažnog psihološkog aparata koji je, rekli bismo, zasnovan na posebnoj tehnici poznavanja stvari, koji i pred najjednostavnijim detaljem izaziva viziju, priču i pouku. Njegova mašta je neiscrpna. Možda Buzzatijeva sklonost prema fragmentu, prema priči ili dugoj priči – za razliku od romana u pravnom smislu – dolazi upravo od užurbanosti te njegove mašte koja je uvijek u pokretu i uvijek željna da smisli neku novu situaciju. (Iz pogovora, Cvijeta Jakšić)

Prodavnica tajni je knjiga pripovijedaka koju je sam autor priredio dvije godine pred smrt, želeći da čitaoca upozna sa najboljim što je napisao. Ovo je izbor nastao iz Buzzatijeve knjige La boutique del mistero. To je katalog Buzzatijevih ostvarenja koji pokazuje savršenstvo do koga je pisac došao u stvaranju veoma raznolikih knjževnih svjetova. Ovo je, dakle, egzemplarni katalog Buzzatijevih pripovijedaka koje će čitaocu pokazati do kakvog je savršenstva Buzzati dospio i pomoći mu da stekne predstavu o jednom piscu koji je, kao malo ko, znao od svojih alegorija da napravi duboku i uznemiravajuću pjesničku istinu.

 Unutrašnji svijet autora pokazuje ovdje svoju vitalnost i bogatstvo dobijajući, od priče do priče, sasvim različite tonove, od vizionarskog do realistično-grotesknog, od lirskog do naučno-fantastičnog.

Pred smrt je doživio posljednji veliki uspjeh knjigom Teške noći, zbirkom razmišljanja i fantazija o životu. Prevedeni su mu i romani Tatarska pustinja i Jedna ljubav koja stoji na policama biblioteke.

Posebno bih izdvojila jednu pripovijetku iz zbirke Prodavnica tajni, koju sam pročitala nekih davnih godina i nikad je nisam zaboravila. Riječ je o priči Sedam spratova.  

Bibliotekagradacac.ba/Mirsa Šarić