U Gradačcu se priprema jedan od najvećih ovogodišnjih pozorišnih događaja u BiH

Gradačac ove godine živi kulturu punim plućima. U prostoru kule Husein-kapetana Gradaščevića u kompleksu Gradine u Gradačcu, nakon jednomjesečnih online proba počeo je rad na ambijentalnoj predstavi “Zemlja koja diše”.

Predstava je rađena prema dramskom tekstu “Okvir” poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića, u dramaturškoj obradi i režiji našeg međunarodno priznatog pozorišnog i filmskog režisera Šemsudina Gegića, koji je za ovu predstavu specijalno pozvan da dođe iz Milana gdje se nalazi na liječenju.

Ovo je nastavak prošlogodišnje vrlo uspješne saradnje sa Šemsudinom Gegićem na realizaciji ambijentalnog multimedijalnog performansa “Dnevnik seobenog lica” u produkciji Javne biblioteke “Alija Isaković” iz Gradačca, čija je veličanstvena izvedba upriličena u kompleksu Starog grada – Gradine u kojem se nalazi i kula Husein- kapetana Gradaščevića.

Vrhunski pozorišni projekat garantuje i odabrani glumački ansambl kojeg, svi do jednog, čine izuzetni profesionalni glumci Narodnog pozorišta i sa Akademije dramskih umjetnosti Tuzla: Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Jasmina Dedić- Ibrić, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Hazim Mujčinović.

Za potpun umjetnički doživljaj pobrinut će se kostimografkinja Vesna Teodosić, Una Stjepić zadužena za kreaciju šminke i maske, majstor svjetla Zijad Sejdinović i inspicijent Dragan Krstić.

Producent predstave je Husein Kujraković, direktor Biblioteke “Alija Isaković” u Gradačcu, u čijoj produkciji će biti izvođena ova predstava u ambijentu gradačačke Gradine.

Posebno raduje profesionalna podrška Narodnog pozorišta i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, kao i Grada Gradačca ovoj ambijentalnoj pozorišnoj predstavi, što bi mogli biti novi začeci intenzivnijeg pozorišnog života u Gradačcu.

Osim regionalne i šire pozorišne javnosti, same pripreme i probe u Gradačcu već su pobudile interesovanje građana koji radoznalo prate sva dešavanja, željno očekujući premijeru koja bi trebala biti početkom jula.

Više detalja očekuje sa narednih dana, u skladu sa dinamikom rada produkcije, režisera i glumačke ekipe.

Izvor: Klix.ba