VIDEO: Održano druženje sa Rolandom Butkovićem

????????????????????????????????????

Javna biblioteka „Alija Isaković“ Gradačac, povodom Svjetskog dana bijelog štapa organizovala je druženje sa piscem Rolandom Butkovićem, koji je tokom domovinskog rata u Hrvatskoj ostao bez vida ali i dalje njegova umjetnička djela bivaju zapisanim. Tako je objavio objavio tri zbirke pjesama: O mraku i drugim lijepim stvarima, Laganini blues i Koliba od blata.

Prisutni su imali prilike uživati u slušanju audio zapisa ali i uživom recitovanju Rolandovih stihova.

????????????????????????????????????

Pogledajmo šta se o ovome kaže sam Rolando Butković prilikom druženja u prostoriji BZK Preporod Gradačac.

 

Povodom Dana bijelog štapa, o značaju ovog datuma i uopšte o vidu kao jednom od ljudskih čula, govorila je gospođa Samira Muftić, specijalista oftamolog.

Rolando Butković iz Našica, dopredsjednik Udruge slijepih Našice, dokaz je da pojedinac koji radi srcem i nije opterećen predrasudama može postići mnogo. Butković je potpuno slijep, a vid je izgubio u Domovinskom ratu. Aktivan je u udruzi, piše poeziju i prozu (objavio tri zbirke), režirao je kazališne predstave i glumio u njima, a od 1992. do 2007. vodio je radijsku emisiju “Mjesto pod suncem” namijenjenu osobama s invaliditetom. Od proljeća 2009. uređuje i vodi emisiju “Runda za sve”, koja se emitira na Radiju Našice.

Inače, 15. oktobar je Svjetski dan bijelog štapa, a obilježava se od 1964. godine. Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država proglasio je 15. oktobar Danom bijelog štapa, a prerastao je u Svjetski dan slijepih koji ima za cilj upoznati širu javnost o svakodnevnim problemima slijepih osoba.