Gradačački književni susreti 2014. u oktobru – mjesecu knjige

Ovogodišnji književni susreti su zbog poplava u maju organizirani u oktobru – mjesecu knjige. Bili su koncipirani tako da ponuđenim programskim sadržajima zadovolje znatiželju publike od najmlađeg uzrasta do onih najstarijih.

????????????????????????????????????

Mirsada Šarić

Prevashodno cilj susreta je očuvanje kulturne, književne tradicije, baštine koju njegujemo evo već četrdeset i jednu godinu.
Od 16.10. do 18.10. u Gradačcu su se okupili književnici, likovni umjetnici, dramski djelatnici, muzičari.
Posebno je važna uključenost učeničke populacije u sva dešavanja književnih susreta: od takmičarskog dijela u likovnom performansu, do druženja sa lektirskim piscima. U likovnom preformanu učestvovali su učenici iz svih osnovnih škola. Stručna komisija dodijelila je pet nagrada najboljima, a i jednu specijalnu sljedećim učenicima:
1. Kukuruzović Ranja učenica Va OŠ “Hasan Kikić”
2. Nihad Čolić učenik V1 OŠ “dr Safvet beg Bašagić”
3. Naida Šaldić učenica IIIa OŠ”Edhem Mulabdić”
4. Omerović Edna učenica Vc učenica OŠ “Ivan Goran Kovačić”
5.Adisa Duraković učenica Vb OŠ”Edhem Mulabdić”
Specijalnu nagradu dobio je Aldin Begović učenik IIIa OŠ”Ivan Goran Kovačić”

gks3

gks3a

Nakon otvaranja  književnih susreta i polaganja cvijeća ispred biste književnika i borca Hasana Kikića, u prostorijama BZK “Preporod” otvorena je likovna izložba pod nazivom Savski cvijet, deset brčanskih autora a  koju su predstavili  Zvonimir Marić i Jusuf  Muharemović.

gks2

gks6
Nakon izložbe, također u BZK”Preporod” upriličena je promocija romana “Inkapsulirana tijela” književnika Nedžada Ibrahimovića. Bilo je to neobično druženje sa članicama Book kluba iz Tuzle i autorom u koji se uključila i publika.

gks9

gks10
Večer je zaokružena koncertom Tuzlanskog kamernog orkestra, koji je poslušala malobrojna publika sa zadovoljstvom.

gks11

gks12
Pisci za djecu – Šimo Ešić, Kemal Mahmutefendić, Fuad Kovač i Mirsad Bećirbašić i za ovih susreta pohodili su škole (osnovne i srednje), ali su se družili sa učenicima osnovnih škola i u gradskom Kinu.

simo
Studio lutkarstva iz Sarajeva upriličio je za gradačačke osnovce lutkarsku predstavu pod nazivom “Odkamena priča”. Održane su čak dvije predstave, a na drugi termin došli su neki ponovno, toliko im se dopalo!!

Tik pred početak završne književne večeri, predstavljen je najnoviji dvobroj časopisa za kulturu DIWAN koji izdaje JUJavna biblioteka “Alija Isaković”.

10

Diwan su predstavili Amir Brka, glavni i odgovorni urednik, mr.sc. Naida Mujkić Osmanbegović i Mirsa Šarić dipl. komparativist i bibliotekar, član redakcije.
Na završnoj književnoj večeri predstavili su se književnici  Jagoda Iličić, Radmila Karlaš, Naida Mujkić Osmanbegović, Amir Brka, Kemal Mahmutefendić, Mirsad Bećirbašić, Šimo Ešić, Fuad Kovač i Vahid Klopić koji je lagano, samo na  pjesnicima svojstven način moderirao ovaj književni događaj.

3
Mirsa Šarić predsjednica IOGKS 2014