Promovisan 39. i 40. broj Diwana

U oktobru, mjesecu knjige,  Biblioteka “Alija Isaković” Gradačac promovisala je  39. i 40. broj  časopisa za kulturu – Diwan.  

????????????????????????????????????

U izdanju JU Javne biblioteke “Alija Isakvić” Gradačac, već 18. godina Diwan krasi bh književnu i kulturnu scenu. Promociju ovog  jubilarnog izdanja su realizovali prof. dr. Almir Fatić,  Amir Brka kao glavni urednik časopisa i  Mirsa Šarić kao koordinator redakcije časopisa. Prisutne je u ime domaćina pozdravio Alen Mulić, direktor Javne bibliteke “Alija Isaković”.

“To što Diwan objavljuje  gradačačka biblioteka  “Alija Isaković” nije ni ukoliko postavljeno kao limitirajući faktor koji bi koncepciju časopisa usmjeravao isključivo lokalnim vrijednostima, nego su rukovostvo Biblioteke, a i gradačačka sredina, pokazali svoju punu duhovnu otvorenost. Naravno pri tome nisu zaboravljene i zapostavljene gradačačke teme niti autori koji zavređujuju da se nađu na stranicama ovog časopisa”, istakao je između ostalog Amir Brka, urednik Diwana.

Profesor Almir Fatić je 40. broj Diwana promovisao tumačeći simboliku i značaj broja 40 u bioliogiji, astrologiji, religiji te ovom prilikom o časopisu Diwan kazao:
“Upravo ta Diwanova otvorenost, raznovrsnost, i interkuluralnost priskrbljuju mu naročitu važnost, aktualnost i popularnost, …vjerujem i iznad granica naše domovine Bosne i Hercegovine. Diwan dopadljivo i uvjerljivo pokazuje i dokazuje da su umjetnost i kultura ono što natkrivuje i nadvisuje svaku vrstu podjela, granica, barijera i linija po bilo kojem osnovu. TO je posebno nama značajno, budući da se u našem društvenom prostoru stalno spominju neke podjele i granice”.

????????????????????????????????????

Diwan svoje stranice otvara i likovnoj umjetnosti. Ilustrator ovog dvobroja je slikar Miralem Brkić iz Tešnja.

Izdavaje ovog broja časopisa Diwan finansijski je podržano od Fondacije za izdavaštvo Sarajevo.

????????????????????????????????????

 

????????????????????????????????????