Promovisan roman Jaukovac, autora Zlatka Dukića

U petak, 18.9.2015. godine, na terasi Javne biblioteke Alija Isaković u Gradačcu promovisan je roman Jaukovac, autora Zlatka Dukića.

Odlomke iz knjige „Jaukovac“ čitao je glumac Irfan Kasumović dok su roman predstavili promotori prof. Husein Bakalović i prof.dr. Omer Hamzić. O romanu je govorio i  autor Zlatko Dukić.

U uvodnom dijelu goste je u ime organizatora promocije pozdravio gospodin Alen Mulić, direktor JU JB “Alija Isaković” Gradačac, koja u posljednje vrijeme kontinuirano vrši promocije novih izdanja bosanskohercegovačkih autora.

????????????????????????????????????

Roman govori o odnosu antifašizma i novonastalih surogata demokratije.
“Valjda će doći vrijeme, iako niko ne zna kada, u kojem će se čitanje ove i sličnih knjiga, kod čitalaca pretvarati u nevjerovanje u to da je nekad na ovim prostorima postojala takva naopaka situacija, a drugog dana kad ovo budu normalni prostori i kad buduće generacije budu živjele u normalnoj zemlji izgledat će nevjerovatno da je bilo u prošlosti ovo što mi danas živimo. I ako ta knjiga, ova i njoj slične, kod budućih generacija čitalaca izazovu takav utisak, onda je ona već sad ispunila svoj cilj. Ali, …mi današnji čitaoci, bez obzira na generacije, u njoj prepoznajemo svoje živote. To je s jedne strane njena vrijednost, ali s druge strane i mana, gdje bi svako volio da je ono o čemu u njoj piše mnogo ljepše nego što jeste i da je odraz ljepše stvarnosti. Od nje se međutim ne može pobjeći i bez obzira da li joj se pristupa kao neko ko piše knjige i kao neko ko je novinar, neprikosnovenost činjenice je nešto pred čim treba stati mirno i što se ne smije iznevjeravati”, naveo je gospodin Zlatko Dukić, prilikom promocije Jaukovca u Gradačcu te dodao:

“Za razliku od bivšeg sistema koji je i u času raspada bio obilno inspirisan narodno-oslobodilačkom borbom, antifašizmom, i borbom za ljudsko dobro mi 20 godina poslije Dejtona nemamo veliku gužvu u literalnom stvaralaštvu koje bi pisalo o vremenu rata i o postratnim prilikama i naročito neprilikama u ovoj zemlji. Nije mi jasno zašto se ljudi koji se bave pisanjem tako malo hvaćaju tih tema. Ima ih, ali vrlo malo, i daleko ispod onog što bi bila naša potreba kao svjedočanstvo uspješno ili neuspješno umjetničko svjedočanstvo za ovo i vrijeme koje dolazi”.

????????????????????????????????????

Po završetku promocije, prisutni gosti su imali priliku kupiti roman po promotivnoj cijeni te u prekrasnom ambijentu terase Biblioteke razgovarati sa autorom i promotorima njegove knjige.

(bibliotekagradacac.ba)