U Gradačcu prezentovan ambijentalni performans i promovisana knjiga „Dnevnik seobenog lica“

Više stotina gledatelja i učesnika uživalo je u dvosatnoj književno-umjetničkoj procesiji putevima seobenih lica koja se odigrala u kompleksu gradačačke „Kule Zmaja od Bosne“.

Autor knjige i redatelj ovog događaja, Šemsudin Gegić, nije krio zadovoljstvo realizacijom ovog projekta  te se posebno zahvalio Huseinu Kujrakoviću, direktoru Biblioteke „Alija Isaković“, koji se sa ostalim uposlenicima biblioteke maksimalno stavio na raspolaganje kako bi se ovaj događaj odigrao na visokom nivou. Također zahvalio se i Gradskoj biblioteci iz Zenice, koja je zajedno sa gradačačkom imala ulogu izdavača ove knjige.

“Knjiga Dnevnik seobenog lica je ukoričeni izbjeglički zavežljaj u kojeg je stala domovina sa svojom pitomom i divljom prirodom, lijepim i ružnim pričama, dobrim i lošim licima, sa svojim radiom u kojemu, kao u sjećanju, žive glasovi izgubljenih uspomena seobenih lica. Ništa kao putevi ne može kuću opustošiti – moto je ove knjige u kojoj i sam pisac postaje seobeno lice.” (Šemsudin Gegić, autor knjige)

Za izvedbu kvalitetnog ambijentalnog performansa pobrinuli su se: Armin Omerović, Ida Tursić, Alma Subašić, Snežana Dujmović, Željko Grahovac, Mira Sarić, Amar Jugović, Edis Derviškadić, Haris Abdagić, Dževdet Tuzlić te članovi Teatra i KUD-a „Zmaj od Bosne“ Gradačac.

Urednik TV adaptacije ambijentalnog performansa za BHTV je Dževdet Tuzlić, a gledatelji će snimak uskoro moći vidjeti u programu BHTV, koja je ekskluzivni medijski partner produkciji Biblioteka Alija Isaković Gradačac.