U Gradačcu promovisana knjiga “Život prije i poslije Srebrenice ”

U organizaciji Javne biblioteke “Alija Isaković” jučer je u Gradačcu upriličena promocija knjige “Život prije i poslije Srebrenice ”, autorice Esnefe Smajlović-Muhić.

O knjizi, sa autentičnim iskustvom autorice, memoarskog žanra, pored autorice, govorio je i Salih Brkić novinar i publicista, a uloga moderatora ispred domaćina pripala je gospođi Mirsi Šarić.

Jedan od razloga zašto je autorica napisala knjigu koja svjedoči o genocidu jeste taj što je u Srebrenici izgubila preko 50 članova porodice.

Prvo poglavlje knjige se tiče ratne tematike, dok je u drugom poglavlju autorica pokušala da dočara svu  ljepotu netaknute prirode koju posjeduje Bosne i Hercegovina. U trećem dijelu je izražen patriotizam i uloga žene Bošnjakinje u društvu. Autorica je ovom knjigom htjela da razbije svu tu tegobu i priča o povratku u Srebrenicu.

Kako se već ranije najavljivalo,  sadržaj ove knjige oplemenjuje jasno vidljiva briga i ljubav kćeri prema svojim roditeljima, sestre prema braći i sve druge vrste odanosti jedne Bošnjakinje koja se ne prepušta samo kukanju nad srebreničkom sudbinom, već se hrabro i dostojanstveno dalje bori kroz život, šireći istinu o genocidu u Srebrenici na poseban način.

Ova knjiga je posvećena Esnefinom ocu Omeru koji je imao 45 godina kada su Srbi prekinuli njegov život na putu spasa u julu 1995. godine.

Knjiga “Život prije i poslije Srebrenice ” je istinito svjedočenje koje podsjeća i opominje da se nikad i nigdje ne ponovi Srebrenica.

FOTO: Radio Gradačac