U okviru Kikićevih susreta promovisana „Daroga za Katmandu“

“Daroga za Katmandu”, knjiga bosansko-hercegovačkog pjesnika, glazbenika, producenta, svestranog umjetnika, profesora Dinka Delića, promovisana je sinoć na terasi Biblioteke “Alija Isaković”, kao sastavni dio programa tradicionalne Književne manifestacije “Kikićevi susreti”. Promotor knjige bio je istaknuti bh književnik i univerzitetski profesor Nedžad Ibrahimović, dok je moderator programa bila Mirsa Šarić.

Ova knjiga imala je dugačak i kompliciran put, odnosno ‘darogu’ koja kao da je upravo trajala do Katmandua i natrag, u nekoj karavani slobodnomislećih ljudi. Pjesme iz “Daroge za Katmandu” pisane su i komponirane od 1975. do 2005. godine.

“Daroga” je, inače, ruska imenica koja znači put, a Delić se, kao što je zabilježio Amir Misirlić u svome osvrtu na knjigu, poigrao u nazivu knjige i spojio mjesto hodočašća zapadnog hipi-svijeta s ruskim jezikom, što je već samo po sebi pažnje vrijedno.

Ova po svemu jedinstvena knjiga donosi i pjesme koje je autor uglazbio iz izveo, što će uskoro u audio formi biti dostupno na YouTubeu, a čitatelj na dlanu imati i stihove i note.

Način na koji glazbeno razmišlja i djeluje vrhunski gitarist Dinko Delić vraća ljude u jedno vrijeme koje upravo ide uz neke imaginarne karavane za Katmandu, neke nedosanjane ideale i čežnje.

Inače, Dinko Delić rođen je 1957. godine u Slavonskom Brodu. Gimnaziju je završio 1976. u Gradačcu, a Filološki fakultet u Beogradu 1980. godine. Do 1993. radio je u Gradačcu kao profesor književnosti, pisao, bavio se muzikom i kazalištem. Od 1993. živi u Tuzli.