Povodom 8. marta predstavljamo knjigu “Žene BiH”

8.mart.

Današnjim povodom govoriću o jednoj predivnoj publikaciji posvećenoj ženama.

I prošlost

 i sadašnjost

 i budućnost su i ženske.

 Ovo je odlomak koji stoji odmah poslije naslova, a prije sadržaja publikacije o kojoj ću govoriti.

Projekt #ženeBiH započeo je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije(#WomensHistoryMonth). Nastao je spontano, iz jednog grupnog razgovora tri prijateljice: Amile Hrustić Batovanja, Hatidže Gušić i Mashe Durkalić. One su objavljivale  po jedan post na društvenim mrežama posvećen nekoj od žena koje su obilježile bosanskohercegovačku historiju.

 Nakon što je prošao mart mjesec i nakon detaljnog razgovora, odlučile su da nastave kampanju i shvatile da je forma knjige ono što na pravi način može prenijeti poruku koju šalju, a to je da ove žene moraju biti zapamćene i zapisane.

Kako su se odlučile baš za određene žene u svom odabiru,

 Hatidža Gušić je izjavila u svom intervjuu Radiosarajevu: „ Izabrati samo 30 ili 50 žena iz duge i bogate ženske historije je bio možda najteži od svih zadataka. Naši/e prijatelji/ice su se, kada bismo im ispričale za ideju, znali/e našaliti i pitati zar uopće ima toliko žena koje su djelovale u javnom prostoru BiH. To pokazuje koliko je ženska historija nevidljiva, i do koje mjere su žene izbrisane iz zvanične historije. Činjenica je da postoje na stotine hiljada žena koje su oblikovale današnju historiju i žensku historiju BiH, no naravno, kako to obično biva sa ženskom historijom – čak i svjetskom – one su mahom zaboravljene i gurnute na margine. Metodologiju smo koncipirale tako što smo se fokusirale pretežno na pionirke u nekom polju i one koje su se zalagale za emancipaciju žena u posljednjih stotinu godina, a željele smo i da svoje mjesto, koliko god je to moguće, dobiju žene čiji je rad bio najznačajniji u nekoj oblasti.“ 

 

Amila Hrustić Batovanja, jedna od autorica, posebno je istakla: „ Napomenula bih da je ovo i dalje volonterski projekt, barem kada smo nas tri u pitanju. Ulažemo sve svoje vrijeme, znanja, talente i određeni dio vlastitog novca za projekt #ženeBiH jer zaista vjerujemo u njega. Također, određeni broj ilustratorica volonterski učestvuje u projektu, a dosta se ljudi ponudilo da nam na ovaj ili onaj način pomognu, na čemu smo iznimno zahvalne.“

Osim dokumentarne vrijednosti ove publikacije, istakla bih njen umjetnički odnosno vizuelni aspekt. Za ovo je također bila zadužena Amila Hrustić koja je okupila čitav tim mladih umjetnica a koje su zajedničkim radom napravile odličnu publikaciju.

Žene BiH je knjiga o umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, liječnicama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama koje su dale jedinstven doprinos historiji BiH, zalagale se za emancipaciju i rodnu ravnopravnost, i koje su mijenjale i mijenjaju naše društvo nabolje.

 O knjizi Tamara Zablocki kaže: „Knjiga „Žene BiH“ progovara o putu kojim su krenule najhrabrije, o ženama koje su tradiciju i običaje, poslovično im nenaklonjene, odlučno odbacivale, čitajući krišom udžbenike svoje braće, tražeći sredstva i zvanične dozvole za školovanje od vjerskih zvaničnika i institucija.“

I da, malo je  samo jednom u godini govoriti o ženama i njihovim postignućima. Trudim se da tokom godine bar u prikazu knjiga koje se nalaze u biblioteci predstavim djela odličnih svjetskih i domaćih autorica na koje  treba obratiti pažnju. Čitanje njihovog štiva nije samo čitanje ženskog pisma, nego je dobrim dijelom nadahnutije i kvalitetnije u odabiru teme, i prikazu problema od kolega koji se kao po pravilu već time bave.

  (Dijelovi teksta preuzeti sa radiosarajevo.ba)

Drage moje, budite sretne, zdrave i voljene.

                                                             Bibliotekagradacac.ba/Mirsa Šarić