U Gradačacu održani Književni susreti 2015

????????????????????????????????????

Književni susreti u Gradačcu protekli su u znaku obilježavanja 110 godina od rođenja književnika Hasana Kikića. . U tom smislu je osmišljen program koji je trajao od 28.05.-30.05. ove godine. U cilju afirmacije Susreta i Gradačca kao grada domaćina, nastojali smo animirati sve obrazovne ustanove, ustanove kulture i udruženja građana, da uzmu puno učešće u obilježavanju ovog značajnog jubileja. Svečanost otvaranja Susreta održala se u ambijentu gradskog parka uz vrlo dojmljiv kulturni program u kojem su učestvovali učenici JUOŠ“dr Safvet beg Bašagić“ paralelne Osnovne škole i glumac Armin Omerović sa Almedinom Hrustić učenicom gimnazije „Mustafa Novalić“. Susrete je otvorio općinski načelnik Edis Dervišagić.
Težište susreta bilo je u okruglom stolu u kojem su učestvovali prof. dr. Edin Pobrić, prof. dr. Enver Kazaz, prof.dr. Dijana Hadžizukić, mr. sc Naida Osmanbegović, Meliha Selimović, mr.sc Šejla Šehabović. Moderator skupa bila je Mirsa Šarić.
Učenici nižih razreda osnovnih škola učestvovali su u literarnoj radionici koju je vodila književnica Jagoda Iličić.
Pred bistu književnika Hasana Kikića u gradskom parku položeno je cvijeće i održan prigodan govor.
U prostorijama BZK „Preporod“ postavljena je izložba pod nazivom „U zemlji selektivnog zaborava: Recepcija figure Hasana Kikića u Bosni i Hercegovini“. Izložbu je predstavila direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović.
Pisci su se družili sa učenicima osnovnih škola, a nakon toga i sami su u gradskom Kinu prisustvovali programu posvećenom književniku Hasanu Kikiću.
Posebnu saradnju ostvaren je sa OŠ“Hasan Kikić“ koja je priredila sadržaj „Igramo knjigu…“. Učestvovali su i učenici srednjih škola, kao i grupa mladih gradačačkih srednjoškolaca glumaca pod režijskom paskom glumca Armina Omerovića.
A već desetu godinu u Gradačcu direktno se emituje Ringišpil-emisija za djecu BH radija 1 u kojoj učestvuju nadarena djeca iz škola sa područja općine Gradačac

 

Gotovo već tradicionalno mjesto okupljanja, terasa biblioteke, bila je mjesto završne književne večeri u kojoj su učestvovali pisci iz cijele Bosne i Hercegovine: Jagoda Iličić, Lidija Pavlović Grgić, Tatjana Tomić, Hadžem Hajdarević, Zilhad Ključanin, Mile Stojić, Vahid Klopić, Fuad Hrustić, Muhidin Šarić i Šimo Ešić.
I ove godine su Susreti pokazali da se njihovim kontinuiranim održavanjem profilira publika, nastaju novi stvaraoci i stvara ljubav prema pisanoj riječi. Ujedno kroz medije na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou, Gradačac postaje vrlo značajan kulturni centar u našoj državi. Sa naučnih skupova i promocija daje se doprinos kritičkom sagledavanju književnih djela koja ostaju za dalje bavljenje teorijom književnosti i umjetnosti uopšte.